Jacques Cousteau had watervrees!

Door Johan van der Vaart - Hoofd research

Een opmerkelijke nieuwsscoop: Jacques Cousteau, die over de gehele wereld bekend stond als verkenner en beschermer van het onderwaterleven, blijkt zijn hele leven ernstige watervrees te hebben gehad!

Jacques-Yves Cousteau overleed op 25 juni 1997, op een leeftijd van 87 jaar. Imponerend was de hoeveelheid wetenschappelijke aantekeningen die hij naliet. De familie Cousteau en leden van de 'Cousteau Society' zijn een jaar geleden begonnen met het uitzoeken en categoriseren van de inmense papiermassa. De vreugde was groot toen een paar weken gelden diverse dagboeken gevonden werden. Jacques bleek een uitvoerig verslag bijgehouden te hebben van de laatste vijftig jaar van zijn leven. Maar wat bleek uit de dagboeken: Jacques had een gruwelijke hekel aan water!

Neef Renee Cousteau kan het nog steeds niet geloven: "Op bijna iedere pagina van de dagboeken schrijft mijn oom hoezeer hij tegen een volgend project opziet. Dat hij dan weer met een boot de zee op moet, of erger; in een duikerspak het water ingehesen zou worden. Wij van de 'Cousteau Society' zijn allemaal erorm geïnspireerd door de daden van mijn oom. Het is wel moeilijk te accepteren dat hij dat allemaal met tegenzin deed eigenlijk."

Parachutespringen

Volgens Dean S. Morrow - als psycholoog verbonden aan de Philippe Cousteau Foundation - is deze kwestie redelijk eenvoudig te verklaren: "Uit de dagboeken blijkt dat Jacques op vroege leeftijd last had van ernstige watervrees. Hij kreeg het advies om juist het water op te zoeken omdat dit zijn vrees zou kunnen wegenemen. Zoiets als parachutespringen als je last hebt van hoogtevrees. Jacques heeft dat advies ter harte genomen en is gaan duiken. Jammergenoeg is zijn watervrees hierdoor niet minder geworden. Maar omdat Jacques niet snel opgeeft, is hij blijven volharden in zijn contact met water. Nu weten we dat zijn tegenzin en angst voor water nooit is verminderd - het is juist steeds erger geworden - maar door zijn ijzeren doorzettingsvermogen heeft hij er een mooie carriere aan overgehouden."

  © 2001-2020 Algemeen Lachblad™