Rekenwonder van nog geen drie maanden oud!

Door Gerda Jansen - Medewerkster Algebra

De nauwlijks drie maanden oude baby Alexander Berger uit het Zwitserse Thielen mag met recht een rekenwonder genoemd worden. Met zijn rammelaar lost hij de meest ingewikkelde berekeningen op!

Vader Martin en moeder Ingrid Berger konden hun geluk niet op toen hun baby Alexander in het ziekenhuis van Thielen geboren werd. Het was een zware bevalling waar zelfs een ruggeprik aan te pas moest komen, maar lang hebben beide ouders niet bij die enerverende tijd stilgestaan. "We vonden het meteen al de knapste baby die we ooit gezien hadden," aldus moeder Ingrid. "Ik weet wel dat alle ouders dat van hun kind vinden, maar in het geval van Alexander denk ik dat maar weinig mensen daar anders over zullen denken."
Knap of niet knap, beide ouders stonden perplex toen Alexander een waar rekenwonder bleek te zijn!

Vader Martin Berger: "Alexander had meteen al enorm veel belangstelling voor zijn rammelaar. De rest van zijn speeltjes interesseerden hem niet zo. Het is een rammelaar met van die houten kraaltjes gereigd aan een metalen ring. Het lijkt eigenlijk heel veel op een telraam, maar die gelijkenis valt je pas achteraf op natuurlijk. Nu besef ik me ook dat hij in het begin al een kraaltje optelde wanneer er een tante op kraambezoek kwam. Zo hield hij bij hoeveel kraamvisite er op en dag kwam. Ongelooflijk toch?"

Belastingformulieren

Dat ware talenten van de jonge Alexander openbaarden zich pas aan de familie Berger toen vader Martin op een avond bezig was zijn belastingformulieren in te vullen. "Ingrid was naar bridgeles en ik had Alexander op schoot. Voor een bepaalde berekening moest ik 10% dividend aftrekken van het subtotaal. Ik was daarmee aan het modderen toen Alexander heel ijverig met zijn rammelaar begon te zwaaien. Ik probeerde nog een speen in zijn mond te duwen, maar hij bleef aanhouden en met zijn rammelaar in mijn gezichtveld te zwaaien. Toen ik eens goed naar die rammelaar keek zag ik de uitkomst van mijn berekening daarin! En met een volgende berekening was het idem dito. Ik heb hem toen enkele hele moeilijke sommen voorgelegd, en nagerekend met een calculator. En ze klopte stuk voor stuk! Toen wist ik dat ik een heel bijzonder kind op aarde had gezet."

Het verhaal van de superbaby verspreidde zich snel. Inmiddels zijn wiskundigen uit heel het land zijn bij Alexander op bezoek geweest. Volgens top-wiskundige Gunter von Schmill is Alexander een 'ruwe diamant'. "Met de juiste aanpak zou hij wel eens een toekomstige Nobelprijs-winnaar kunnen zijn. Als hij dadelijk kan praten zijn er geen grenzen meer aan wat Alexander kan bewerkstelligen".

Inmiddels is Alexander in het Zwitserse stadje een beroemd persoon. Moeder Ingrid: "We krijgen veel bezoek van mensen die Alexander willen zien. Vaak hebben ze ook hun belastingpapieren bij zich. We zijn daar maar geld voor gaan vragen want voor niets gaat de zon op, toch? Maar dat geld wordt allemaal netjes op een Zwitserse bankrekening voor Alexander gestort. Voor later."

  © 2001-2020 Algemeen Lachblad™