Treinmachinist na zestig jaar weer op het spoor!

Door Henry van Dorp - Redactie Vervoer

Een 96-jarige Poolse treinmachinist die ruim zestig jaar geleden plotseling met trein en al verdween, is al even plotseling weer opgedoken... en eist zijn oude traject weer op!

Lozna Bonek, hoofd van de Poolse Spoorwegen kreeg onlangs met een wel heel vreemd voorval te maken. Een trein die in 1951 spoorloos verween kwam doodleuk op station Gdanks-West binnenrijden, bestuurd door de oorspronkelijke machinist!
Lozna Bonek: "We dachten eerst dat we met een hobbyist te maken hadden die met een oude locomotief per ongeluk op het reguliere spoor terecht was gekomen. Maar van dat type locomotief zijn er al lang geen rijdende exemplaren meer bekend. De man was ook zo overtuigend in zijn rol als machinist dat we het nummer op de locomotief hebben nagetrokken. Toen bleek dat het om een trein ging die zo'n zestig jaar gelden op zeer mysterieuze wijze verdwenen is."

Zijspoor

Het Hoofd Spoorwegen stelde vervolgens de plaatselijke autoriteiten op de hoogte van dit hoogst opmerkelijke voorval. Hoofdagent Jelozowki: "Uiteraard willen we heel graag weten wat er met de trein gebeurd is. Volgens het dossier uit 1951 zaten er drie man personeel en 24 passagiers in de trein toen deze verdween. Van deze mensen of de trein is nooit meer iets vernomen. We hebben nu wel onomstotelijk vast kunnen stellen dat de bestuurder van de trein zoals deze pas is opgedoken, de oorspronkelijke machinist Igor Gronowki is. Helaas kan hij ons niet veel informatie verschaffen. Het enige wat hij loslaat is dat hij destijds op een zijspoor in zijn leven zat. Wat er verder in die zestig jaar gebeurd is of waar de andere vermisten zijn blijft een raadsel."

Opsteker Poolse Spoorwegen

Lozna Bonek: "We zitten flink in onze maag met dit geval. Zeker nu machinist Igor Gronowki zijn oude traject Gdansk - Elblag weer opeist. Hij claimt een waterdicht arbeidscontract met de Spoorwegen te hebben voor dit traject, en daar wil hij ons aan houden. Het grote probleem is dat men in die tijd nog geen maximum leeftijd voor machinisten in de arbeidscontracten opnam. Het feit dat Igor Gronowki inmiddels 96 jaar is, is nu moeilijk aan te voeren als ontbindende factor. Onze advocaten zijn momenteel druk bezig met deze zaak."

"Aan de andere kant is het natuurlijk heel goed voor ons imago dat de trein toch weer is opgedoken. Net als diverse andere landen in Europa is het vertrouwen van de consument in de Poolse Spoorwegen tanende. In dat licht gezien is dit incident een enorme opsteker die we goed konden gebruiken."

  © 2001-2020 Algemeen Lachblad™