Nieuw ontdekte stam stinkt uur in de wind!

Door Joke de Vries - Redactie Lichaamsverzorging

Een recent ontdekte inboorlingenstam in de binnenlanden van Papoea Nieuw Guinea leefde niet geÔsoleerd van de buitenwereld omdat ze dat zelf zo willen, maar omdat ze zo vreselijk stinken!

Een onderzoeksteam van het Nieuw-Zeelandse Modern Tribes Institute meldde onlangs diep in de binnenlanden van Papoea Nieuw Guinea een nieuwe stam te hebben ontdekt. Het gaat hier om de zogenaamde 'Kamuta-stam'. Een stam van zo'n 120 zielen die al honderden jaren - zo niet langer - in totale afzondering van de buitenwereld leeft. Maar wie dacht dat de reden daarvan is dat ze nog niet eerder ontdekt zijn heeft het mis. De stamleden verspreiden zo'n ongelooflijke stank, dat geen enkel normaal mens het langer dan een paar minuten in hun omgeving uithoudt!

"We zijn letterlijk onze neus achterna gegaan"

Onderzoeksleider David Delmonte: "In Papoea Nieuw Ginea zijn nog steeds onverkende gebieden. We weten dat daar nog stammen leven die nog niet bestudeerd zijn. Tijdens onze verkenning diep in de binnenlanden roken we op een gegeven moment een sterke lucht die we niet thuis konden brengen; het onmiskenbare kenmerk van Kamuta-gebied zo bleek later. We zijn toen letterlijk onze neus achterna gegaan. De sterke lucht ging steeds meer over in een misselijkmakende stank naarmate we het Kamuta-dorp naderde. Wat in het dorp meteen opviel was dat iedereen zijn neusgaten afgedicht had. Duidelijk om elkaars stank te kunnen verdragen!
De meeste stamleden hadden grote zwijnentanden in hun neus. Sommigen - zoals die van de stamoudste - waren echt heel mooi verfraaid. Het is duidelijk een statussymbool. Stamleden die lager in de rangorde hadden eenvoudige stukken bamboe in hun neus. Maar hoe interessant ook; we hebben het exact drie minuten volgehouden in het dorp. Toen moesten we kokhalzend maken dat we wegkwamen."

"Er zijn geen gevallen bekend van een lid van de Kamuta-stam die ten prooi zou zijn gevallen aan kanibalen"

Onderzoeksleider David Delmonte: "We zijn een week later teruggegaan naar het Kamutagebied. Deze keer gewapend met gasmaskers om de stank te kunnen verdragen. De stamleden schrokken in eerste instantie erg van de maskers. Maar in plaats van weg te rennen, kwamen ze in grote getalen om ons heen staan. We weten nu dat dat hun verdedigingstechniek is. De vreselijke stank die ze met elkaar veroorzaken jaagt iedere vijand meteen op de vlucht. U moet weten dat in dit gebied ook nog stammen voorkomen die kanibalisme bedrijven. Maar er is geen enkel geval bekend van een lid van de Kamuta-stam die ten prooi zou zijn gevallen aan koppensnellers of andere agressieve streekgenoten.
De stank die de stamleden afscheiden heeft evoor gezorgd dat ze door iedereen met rust gelaten worden, en al zo lang geÔsoleerd van de buitenwereld leven.

Naar nu blijkt is dit ook niet de eerste keer dat Westerse mensen in contact gekomen zijn met de Kamuta-stam. Franse missionarissen zouden tientallen jaren geleden al het Kamutagebied betreden hebben, maar ook met de staart tussen de benen de aftocht hebben moeten blazen. Geschriften uit een klooster in Bordeaux maken al melding van een stam die 'te erg stonk om het woord van God aan te verkondigen'.

"Een putlucht die elk menselijk reukvermogen tart"

Hoe het komt dat leden van de Kamuta-stam zo stinken blijft nog onduidelijk. David Delmonte: "Er is niet een speciaal gedeelte van hun lichaam waar de stank vandaan komt. Mijn theorie is dat het uit hun porieŽn komt. Het is een sterk staaltje evolutie-leer. Er was waarschijnlijk op een geven moment een stamlid die flink stonk. Deze had daardoor meer kans om te overleven en om zich voort te planten. Zijn nakomelingen stonken ook en plantten zich ook weer voort. Tijdens de verschillende generaties die elkaar zo opvolgde is die stink-eigenschap steeds sterker geworden. En dat heeft geresulteerd in de Kamuta-stam zoals wij die nu kennen, die een putlucht verspreidt die elk menselijk reukvermogen tart."

"En het verhaal is nog lang niet klaar. Het is natuurlijk uitgesloten dat leden van de stam zich nu nog kunnen mengen met andere stammen in de buurt. Ik denk dat zo iemand de huwelijksnacht niet overleeft. De stink-eigenschap zal dus alleen maar erger worden. Maar het heeft onmiskenbaar ook voordelen. Doordat iedereen uit hun buurt blijft, kent de Kabuta-stam geen oorlogen. Misschien kunnen wij daar als Westerlingen nog wel wat van leren".

© 2001-2020 Algemeen Lachbladô