Paaseilandbeelden gevonden op Zuidpool!

Door Diewe Tuinstra - Redactie Archeologie

Honderden jaren nadat de het laatste beeld op Paaseiland zou zijn gemaakt heeft wetenschapper Lars Sorensen opnieuw orginele beelden gevonden. Op de Zuidpool!

De inmense beelden op Paaseiland stellen wetenschappers al eeuwenlang voor een groot raadsel. Wie maakten deze beelden, waarom, en waar zijn deze mensen gebleven? Archeologisch onderzoek wees uit dat vanaf 400 na Christus een volk het eiland bewoonde die de beelden - ook wel 'monolieten' of 'Moai' genoemd - vervaardigde. Toen de natuurlijke bronnen op het eiland opraakte eindigde deze cultuur in een onderlinge oorlog en zelfs kannibalisme. Algemeen aangenomen wordt dat de laatste overlevenden zichzelf per boot in redding hebben gebracht, en dat zo een einde aan deze rijke cultuur is gekomen.
Wetenschapper Lars Sorensen was dan ook met stomheid geslagen toen hij op een nog onverkend stukje Zuidpool honderden monolieten tegenkwam; gemaakt van ijs!

Sorensen: "Ik kwam hier om de dikte van de ijskap te meten. Dit gedeelte van de Zuidpool is nog vrij onontgonnen. Terwijl ik aan het meten was vielen mij ineens die staande figuren op. Ze stonden allemaal netjes in een rij, dezelfde kant op gericht. Dichterbij gekomen herkende ik direct de monolieten van Paaseiland in de sculpturen." Doordat Sven de geschikte apperatuur bij zich had kon hij direct de leeftijd van het ijs vaststellen. "Het ijs van sommige monolieten is enkele honderden jaren oud. Bij anderen gaf mijn meter aan dat het gebruikte ijs nog maar enkele jaren geleden uit de ijskap gehakt moet zijn."

Monolietdelen te koop

Volgens archeologen zou dit wel eens de ontdekking van de eeuw kunnen zijn. Archeoloog James Stein: "We zijn er altijd maar vanuit gegaan dat de laatste Paaseiland-bewoners naar nabij gelegen eilanden zijn gevlucht, en dat daarmee een eind is gekomen aan de Paaseiland-cultuur. Maar het zou best eens zo kunnen zijn dat een enkeling op de Zuidpool is terechtgekomen, en het maken van monolieten gewoon heeft voortgezet; alleen dan van ijs."
Groot vraagteken blijft of de mensen die de monolieten hebben gemaakt nog steeds actief zijn. Lars Sorensen: "Ik zag rondom de monolieten wel voetafdrukken. Maar het is hier een windvrij gedeelte en dan kunnen afdrukken maanden, jaren, wie weet hoe lang, in de sneeuw blijven staan. Een paar monolieten zijn van recent ijs gemaakt. Dat kan er wel op duiden dat de mensen die ze gemaakt hebben hier nog steeds actief zijn. Maar daar wil ik verder niet op vooruit lopen. Ik meet alleen de dikte van de ijskap."

"Ik heb wel voor liefhebbers een stuk van zo'n monoliet te koop. Mensen met een vriezer of goede ijskast kunnen zich bij mij melden."

  © 2001-2020 Algemeen Lachblad™