Monster van Loch Ness steekt Noordzee over... om te paren!

Door Edith Harmsen - Correspondente Binnenwater

Het mysterie rond het monster van Loch Ness lijkt een nieuwe wending te hebben genomen. Dat er de laatste tijd geen meldingen meer zijn geweest van mensen die het monster in het Schotse meer hebben gezien lijkt logisch, nu het monster in de Nederlandse binnenwateren is gesignaleerd!

De laatste melding van het monster van Loch Ness - of "Nessie" zoals het monster ook wel lieflijk in de volksmond wordt genoemd - dateerd alweer van enkele jaren geleden. Sindsdien is er weinig meer van Nessie vernomen. Vorige maand kwam er wel een melding binnen van een Grieks vrachtschip dat op de Noordzee een 'groot zwemmend dinosaurusachtig dier' had gezien, maar daar werd weinig aandacht aan besteedt.

"Die melding komt nu wel in een ander daglicht te staan," aldus Andre de Bruin, voorlichter van Stichting Milieubeheer. "Griekse kapiteins melden nogal eens vreemde dingen, maar dat heeft vrijwel altijd met overmatig drankgebruik te maken dus daar gaan we zelden serieus op in. Maar inmiddels hebben we al tientallen meldingen binnen, vanuit Den Helder tot aan Den Oever. Een visser bij het Amstelmeer in de kop van Noord-Holland heeft zelfs een haarscherpe foto kunnen maken."

"Aan de hand van deze meldingen hebben we een redelijk inzicht in de route die Nessie aan het afleggen is. Voor zover we nu kunnen inschatten is Nessie op weg naar het IJsselmeer. Geen dam of dijk die haar tegenhoudt want we weten dat Nessie zich ook over land kan verplaatsen als het moet."

Nederlandse paringsgrond

Ian McGriff, de Schotse topdeskundige op het gebied van het monster van Loch Ness, heeft een mogelijke verklaring van deze migratie. "Het zou kunnen dat de paringsgrond van Nessie zich ergens in Nederland bevindt. U moet begrijpen dat Nessie een prehistorisch dier is, en in vroegere tijden was de helft van Nederland gewoon zee. Het is bekend dat sommige vissen en zeezoogdieren - neem bijvoorbeeld paling - zich alleen op een bepaalde tijd op een bepaalde plek kunnen voortplanten. Intrigerend is de vraag of er op de plek waar Nessie nu naar op weg is ook soortgenoten zullen zijn waar zij mee kan paren. Als dat zo is moeten er dus nog andere exemplaren naar die plek op weg zijn, of zich al bevinden. Exemplaren waar tot nu toe niemand het bestaan van heeft kunnen vermoeden. Misschien leeft er wel al heel lang een tweede Nessie of Nestor in het IJsselmeer! Erg spannend allemaal!"

Ondanks dat er een 'monster' zich in de Nederlandse binnenwateren bevindt is er volgens Andre de Bruin geen reden om de alarmklok te luiden. "We weten dat Nessie geen aggressief dier is. In de afgelopen vierhonderd jaar zijn er geen noemenswaardige incidenten geweest in het meer van Loch Ness. Maar dieren met paringsdrang kunnen soms wel wat onverwacht reageren. Vandaar dat wij adviseren Nessie of haar soortgenoten zoveel mogelijk met rust te laten. Probeer de dieren vooral niet te voeren of te aaien."

Verdere ontwikkelingen in deze zaak leest u uiteraard in het Algemeen Lachblad.

  © 2001-2020 Algemeen Lachblad™