Mestverwerkers maken ruimtevlucht in eigen beheer!

Door Ton Ophoven - Agrarisch correspondent

De familie van Tiggelen van mestverwerkingsbedrijf van Tiggelen uit het Brabantse Wurst heeft een lang gekoesterde droom zien uitkomen. Zij maakten een ruimtevlucht in eigen beheer!

Vanaf het terrein van hun eigen mestverwerkingsbedrijf hebben vader, moeder en zoon van Tiggelen recent een succesvolle reis rond de aarde gemaakt in een in eigen beheer ontwikkelde raket! De lancering van de drietrapsraket gebeurde in het geheim. Alleen genodigden, familie en werknemers waren uitgenodigd om het spectakel bij te wonen. Reden hiervoor is dat de familie van Tiggelen niet beschikte over de nodige vergunningen. "Als ik op goedkeuring van alle instanties had moeten wachten hadden we in 2016 nog formulieren aan het invullen geweest," laat vader van Tiggelen weten. "Dit is eigen terrein, en de raket ging recht omhoog, dus wie kan mij nou eigenlijk wat maken?"

Als fervente Startrek-fans wilde de familie van Tiggelen niets liever dan één ding: de ruimte verkennen. "Ja, je volgt die serie jaren op de televisie en dan begint het langzaam te kriebelen," verteld moeder van Tiggelen. "Die mensen hebben zulke interessante ontmoetingen met andere wezens in het melkwegstelsel. Ik dacht: dat wil ik ook. Hier in het dorp ben je snel uitgekeken."

Koeienpoep en hittebestendige schilden

Jarenlang hebben de voorbereidingen geduurd. "Je lanceert niet zomaar een raket," aldus zoon van van Tiggelen. "Maar aan de Startrek fanclub-dagen hebben we leuke contacten overgehouden met mensen die dezelfde droom als wij hebben. Eerst was het nog een beetje ginnegappen, maar het werd al snel steeds serieuzer. In een loods hier op het terrein hebben we in zeven jaar de drietrapsraket ontwikkeld. De blauwdrukken kan je zo van het internet halen, maar het helpt wel als je twee rechtse handen hebt." Volgens de Chef Koeienmest heeft het avontuur wel de nodige voete in aarde gehad. Het mestverwerkingsbedrijf zou meerdere malen aan de voet van de afgrond hebben gebungeld. "Je wilt niet weten wat voor invloed dit heeft gehad op het bedrijf. Af en toe leek het hier meer op Cape Canaveral. In plaats van koeienpoep ging het over hittebestendige schilden en stuwvermogen. Maar we wisten hoeveel het voor ze betekende. We leefden allemaal met ze mee. En je steekt er ook nog heel wat van op moet ik zeggen."

Volgens de familie van Tiggelen is het de moeite meer dan waard geweest. "We hadden het voor geen goud willen missen," aldus het zichtbaar aangedane trio. "Je komt als een heel ander mens terug. Het is niet te beschrijven wat voor impact die oneindige ruimte op een mens heeft. Maar nu is het voorlopig weer even terug naar de poep en kakkederrie."
Vader van Tiggelen: "We zijn wel alweer bezig met het volgende project. We willen de Starfleet Voyager op ware grootte nabouwen. Die moet klaar zijn als ik met pensioen ga; over zo'n achttien jaar. Dus dat kunnen we op ons gemak gaan ontwikkelen. Maar ik kan me geen betere oude-dagbesteding voorstellen dan in dat ruimteschip achter het roer te zitten op weg naar onbekende beschavingen in het heelal."

  © 2001-2020 Algemeen Lachblad™